Loading...
Savjetovanje 2019-04-23T09:40:10+00:00

Proljetna peludna alergija – simptomi i liječenje

Sezonska upala nosne sluznice, obično zvana peludna groznica ili polenoza, jest pretjerana osjetljivost na alergene nošene zrakom uzrokovana različitim imunološkim reakcijama. Koji su uobičajeni simptomi, tko sve može oboljeti od peludne alergije te kako si pomoći, saznajte u našoj novoj blog objavi. Kako prepoznati simptome peludne alergije? Početak proljeća sa sobom donosi razdoblje cvatnje, što znači velike količine peludi od koje nos, nepce, stražnja strana grla i oči počinju svrbjeti. Simptomi peludne alergije često su slični simptomima prehlade ili gripe pa ih je lako krivo tumačiti ili ne prepoznati [...]

Kako ojačati imunitet ugađajući sebi

Zdravim imunološkim sustavom naše se tijelo svakodnevno uspješno bori protiv brojnih uzročnika bolesti koji vrebaju sa svih strana, no čim se funkcija imuniteta naruši nalazimo se u opasnosti. Osim vanjskih patogena, imunitetu prijeti i jedan unutarnji faktor, danas sveprisutan u životu svakoga od nas – stres. Kako sitnim životnim zadovoljstvima ojačati svoj imunološki sustav pročitajte u nastavku naše nove blog objave. Prvu liniju obrane od bolesti čine naša koža i sluznice, ali kada je ta linija probijena, na scenu stupa urođena imunost koju smo preko posteljice i kolostruma dobili od [...]

Vitamin E – moćan antioksidans

Vitamin E nije tek jedan kemijski spoj, već obuhvaća čak osam supstancija koje zajednički nazivamo tokoferoli i tokotrienoli. Najvažniji, najzastupljeniji i biološki najaktivniji spoj iz ove obitelji jest α-tokoferol, a u nastavku ovoga vodiča doznajte najvažnije informacije o ovome vitaminu i kako svoje tijelo opskrbiti njime. Vitamin E spada u skupinu vitamina topivih u mastima, stoga je naša preporuka uzeti ga nakon obroka kako biste povećali apsorpciju koja je uistinu mala. Naime, od ukupne količine vitamina E koju unesemo u organizam, naše će tijelo apsorbirati manje od 40%. Uglavnom [...]

Sunčani vitamin – vitamin D

Sunčani vitamin – vitamin D Priroda se za sve savršeno pobrinula, pa tako i za način stvaranja vitamina D u našemu organizmu. Možete ga dobiti potpuno besplatno, dovoljno je izložiti svoje tijelo sunčevim zrakama i potaknuli ste njegovu sintezu. Zato se još naziva i sunčani vitamin. U našem kratkom vodiču otkrijte sve tajne ovoga vitamina koji je zaslužan za čvrstoću naših kostiju, ali i za mnoge druge blagodati. […]

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Koliko vrijedi recept od dana propisivanja? 2018-02-20T16:40:40+00:00

Za antibiotike 3 dana, za ostale lijekove 15 dana.

Koliko vrijedi ponavljajući recept i kako često se može podizati? 2018-02-19T07:42:43+00:00

Liječnik može propisati lijek za liječenje do maksimalno 180 dana. Lijek se može podignuti 7 dana prije i 15 dana nakon predviđenog datuma podizanja. Lijek se može podignuti u bilo kojoj ljekarni u RH.

Zašto plaćam doplatu ako imam dopunsko osiguranje? 2018-02-19T07:44:26+00:00

D.O. HZZO-a ne pokriva doplate lijekova sa B liste. Neka privatna osiguranja pokrivaju i B listu, ovisno o vrst potpisanog ugovora sa osiguravateljem.

Koliko vrijede sirupi nakon otvaranja? 2018-02-19T07:45:37+00:00

Ako nije drugačije naznačeno na proizvodu, 3-6 mjeseci. poželjno je čuvati ih na hladnom i tamnom mjestu.

Zašto je važna upotreba probiotika uz antibiotike? 2018-02-19T07:46:41+00:00

Zbog očuvanja crijevne mikroflore. Bitno je voditi računa o razmaku od antibiotika- min. 2 h prije ili poslije uzimanja antibiotika.

Paracetamol ili Ibuprofen – čime snižavati povišenu tjelesnu temperaturu kod djece? 2018-02-19T07:48:06+00:00

Prvi izbor treba biti Paracetamol, kod temperatura iznad 380C. U slučaju da ne pomaže ili kod temperatura iznad 39- primijeniti Ibuprofen.

Što ako dijete ispljune ili povrati lijek? 2018-02-19T07:49:14+00:00

Ako je dijete zadržalo lijek min. 30 min. ne treba nadoknađivati dozu. Ako je povratilo odmah- ponoviti ili koristiti čepiće.

Kako razlikovati prehladu od alergijskog rinitisa? 2018-02-19T07:50:33+00:00

Ako simptomi prehlade kao što su začepljeni nos, kihanje, kašalj…traju dulje od 2 tj. moguće je da se radi o alergijskom rinitisu te bi se trebao potražiti savjet liječnika.

Koliko dugo se smiju koristiti kapi odnosno sprejevi za nos? 2018-02-19T07:53:11+00:00

3x dnevno/5-7 dana, djeca 4-5 dana maksimalno.

Vazokonstriktori (kemijski spojevi u sprejevima) stežu krvne žile i na taj način olakšavaju disanje, ali pri dugotrajnoj upotrebi dolazi do tzv. medikamentoznog rinitisa- kombinacije psihičke i fizičke ovisnosti o dekongestivima. Kod povećanih potreba treba razmotriti uzimanje lijeka za smanjenje otoka sluznice u drugom obliku kao npr. fiziološka otopina uz razne dodatke eteričnih ulja i drugih sastojaka.

Koji se preparati preporučuju kod kašlja? 2018-02-19T07:56:28+00:00

Kašalj je prirodan refleks respiratornog trakta, a javlja se kako bi organizam izbacio štetne izlučevine, iritanse, strane čestice, mikrobe itd. Treba ustanoviti o kakvoj se vrsti kašlja radi: suhom odnosno produktivnom kašlju.

U prvom slučaju može se preporučiti sirup koji djeluje lokalno, oblaže sluznicu i smanjuje refleks kašlja. Ako se radi o produktivnom kašlju posegnut ćemo za ekspektoransima tj. sredstvima koja razrjeđuju gustu sluz i olakšavaju iskašljavanje.

Često imam problem sa neredovitom probavom, što biste mi mogli preporučiti? 2018-02-19T07:55:26+00:00

Prvi korak je obratiti pažnju na prehranu koja bi trebala biti obogaćena vlaknima. Vlakna imaju sposobnost bubrenja i povećanjem volumena u crijevima potiču crijeva na brže pražnjenje. Hrana bogata vlaknima: pšenične mekinje, sjemenke lana, šljive, smokve, mahunarke…Jako je bitno i piti puno tekućine, barem dvije litre na dan. U ljekarni se mogu naći psilijum vlakna u obliku praška ili tableta. Jako je bitna i fizička aktivnost. Probiotici također pomažu u normalizaciji rada crijeva. Ukoliko su problemi i dalje prisutni mogu se koristiti laksativi koji ne izazivaju navikavanje kao npr. laktuloza. Ukoliko se u roku 7 dana stolica ne regulira bilo bi najbolje posjetiti liječnika.

TREBATE SAVJET?

Zdravlje i maksimalno uživanje u svakom danu bez briga i stresa su glavni životni prioriteti ili bi to trebali biti. Kako bismo riješili neke vaše probleme i tegobe ili vam pomogli oko preventivnih savjeta naši farmaceutski stručnjaci su spremni savjetovati Vas o bilo kojoj temi kako bi vas educirali te inspirirali na nove zdrave odluke.
Svaki mjesec u našim ljekarnama možete zatražiti individualno savjetovanje te dogovoriti termin sa vašim ljekarnikom. Želimo svoja znanja, iskustva i vještine podijeliti s Vama i popratiti vaš put prema zdravlju. Zakažite svoj termin za individualno savjetovanje i obratite nam se s punim povjerenjem.
Očekujemo Vas!

Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.