Proljetna peludna alergija – simptomi i liječenje

Sezonska upala nosne sluznice, obično zvana peludna groznica ili polenoza, jest pretjerana osjetljivost na alergene nošene zrakom uzrokovana različitim imunološkim reakcijama. Koji su uobičajeni simptomi, tko sve može oboljeti od peludne alergije te kako si pomoći, saznajte u našoj novoj blog objavi.

Kako prepoznati simptome peludne alergije?

Početak proljeća sa sobom donosi razdoblje cvatnje, što znači velike količine peludi od koje nos, nepce, stražnja strana grla i oči počinju svrbjeti. Simptomi peludne alergije često su slični simptomima prehlade ili gripe pa ih je lako krivo tumačiti ili ne prepoznati kao alergiju – kihanje, suzne oči, otečena sluznica nosa što dovodi do njegova curenja ili začepljenja najčešći su simptomi ovoga neugodnog stanja. U nekim slučajevima prisutna je i glavobolja te kašalj, gubitak apetita, nervoza i problemi sa spavanjem.

Proljeće je razdoblje cvatnje

Kako biste bili sigurni da kod vas nije riječ o prehladi, upoznat ćemo vas s bitnim razlikama između ova dva zdravstvena problema. Simptomi prehlade uobičajeno traju oko tjedan dana, dok simptomi alergije mogu potrajati i do nekoliko mjeseci. Iscjedak iz nosa kod prehlade je gust i neproziran, a kašalj vlažan, dok je kod alergije iscjedak bistar i rijedak, a kašalj suh i podražajan. Promjena prostora (unutra-van) donosi olakšanje kod alergija, što može biti jasan znak da u igri nije prehlada.

Alergija il prehlada?

Tko može oboljeti od peludne alergije?

Alergiji je sklon svaki pojedinac bez obzira na dob. Osoba sklona alergijama češće obolijeva i od peludne alergije. Peludna alergija može se pojaviti u bilo kojem trenutku te s bilo kojim intenzitetom i simptomima.  

Liječenje peludne alergije

Kao i kod ostalih alergija, peludnu alergiju zapravo ne možete izliječiti, već samo ublažiti njezine simptome. Prvo što možete učiniti je izbjegavati dodir s tvarima koje potiču alergijsku reakciju, što zapravo znači izbjegavanje odlaska u prirodu za vrijeme sunčanog i posebice vjetrovitog vremena. Ako ipak boravite vani, po povratku obavezno isperite kosu i tijelo kako biste uklonili pelud. Ne sušite rublje na zraku u vrijeme visoke koncentracije peludi, a prostor u kojem boravite provjetravajte predvečer kada su njezine vrijednosti najniže.

Alergija - ostanite u zatvorenome

Da biste izbjegli ili reducirali konzumaciju lijekova, donosimo nekoliko savjeta koji će pomoći ublažiti alergijske simptome.

  • Povećajte unos probiotika – neuravnoteženost zdravih bakterija u organizmu važan je razlog povećanja broja alergija, stoga je konzumacija jogurta, kefira i ostalih fermentiranih mliječnih proizvoda poželjna.
  • Pojačajte unos kalcija koji smanjuje propusnost kapilara, a time i alergijsku reakciju.
  • Uz kalcij, dobro je uzimati i C-vitamin koji učinkovito smanjuje razinu histamina što ga tijelo proizvodi kao odgovor na alergiju, a koji uzrokuje kihanje, suzenje očiju i začepljenost nosa.
  • Koristite biljne lijekove – čaj od kamilice pomaže kod suhih očiju, kopriva djeluje kao antihistaminik i ublažava kihanje i svrbež očiju, čaj od majčine dušice liječi kašalj izazvan alergijom, a đumbir ublažava iritaciju upaljenoga grla te je posebno učinkovit s medom.
  • Ispirite nos slanom otopinom koja će ukloniti nečistoće i alergene iz nosa, ovlažiti sluznicu, a samim time ublažiti simptome alergije. Mješavinu vode i soli možete pripremiti kod kuće ili  pribaviti već gotovu u ljekarni.

Alergija i prehrana

Savjetujte se s našim educiranim osobljem koje zasigurno ima pokoji dodatni savjet, prilagođen upravo vama. Ako se simptomi alergije ne ublaže, već pogoršaju, obavezno posjetite svojega liječnika.

                                                                                                                 

2019-04-26T13:52:18+00:00