Vitamin E – moćan antioksidans

Vitamin E nije tek jedan kemijski spoj, već obuhvaća čak osam supstancija koje zajednički nazivamo tokoferoli i tokotrienoli. Najvažniji, najzastupljeniji i biološki najaktivniji spoj iz ove obitelji jest α-tokoferol, a u nastavku ovoga vodiča doznajte najvažnije informacije o ovome vitaminu i kako svoje tijelo opskrbiti njime.

Vitamin E spada u skupinu vitamina topivih u mastima, stoga je naša preporuka uzeti ga nakon obroka kako biste povećali apsorpciju koja je uistinu mala. Naime, od ukupne količine vitamina E koju unesemo u organizam, naše će tijelo apsorbirati manje od 40%. Uglavnom se pohranjuje u jetri i masnom tkivu odakle se u slučaju nedostatka može brzo otpustiti. Iz organizma se izlučuje stolicom, dok se vrlo mali dio, oko 1% izlučuje urinom.

Uloga antioksidansa najvažnija je uloga vitamina E, on štiti masti od oksidacije, a kako su stanične membrane građene od fosfolipidnoga dvosloja, što znači da u svojemu sastavu sadrže masti (lipidi), njegovo će se izuzetno blagotvorno zaštitno djelovanje odraziti upravo na ovim strukturama. Na taj način sprječava prerano starenje i propadanje stanica. Važno je napomenuti kako je uz vitamin E potrebno uzimati i vitamin C. Ova dva vitamina uvijek surađuju zajedno te je za optimalnu funkciju organizma potrebno osigurati dovoljne zalihe i jednoga i drugoga.

Osim što štiti stanične membrane, ovaj vitamin pomaže i u regulaciji spolnih hormona te pospješuje pokretljivost spermija, a o njegovoj ulozi antisterilitetnoga faktora dovoljno govori sam naziv tokoferol koji potječe od grčke riječi „tocos“ što znači rađanje.
Vitamin E je zaštitnik nasljedne tvari u DNK molekuli, masnih slojeva živčanih vlakana te pluća i krvnih stanica. Zdravlje krvnih žila prepustite u sigurne ruke vitamina E zbog čijega će djelovanja one ostati elastične i dobro prohodne. Vitamin E će, naime, spriječiti taloženje masti na njihovim stijenkama.

Iako blagotvoran po zdravlje krvnih žila, ovaj vitamin ima antikoagulantno djelovanje, stoga je nužan oprez uzimate li istovremeno s pripravcima vitamina E i lijekove za razrjeđivanje krvi. Konzultirajte se s liječnikom ili ljekarnikom prije započinjanja suplementacije vitaminom E.
Često ga nazivaju „vitaminom ljepote“ jer ima protuupalno djelovanje pa štiti i obnavlja nadraženu kožu, učinkovito je hidratizira, usporava znakove starenja, a uklanja čak i ožiljke te strije.

Njega kože

Kao i ostali vitamini, i ovaj je vitamin esencijalni nutrijent, što znači da ga organizam ne može sam proizvesti. Vitamin E široko je rasprostranjen u prirodi, pronaći ćete ga u zelenom lisnatom povrću, hladno prešanim biljnim uljima (maslinovo je ulje poznato kao odličan izvor ovoga vitamina, a u našem je podneblju lako dostupno), suncokretovim i bučinim sjemenkama, bademima, kikirikiju, soji. Namirnice životinjskoga porijekla bogate vitaminom E su malobrojne, pronaći ćete ga u jajima, iznutricama, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Maslinovo ulje kao izvrstan izvor vitamina E

Vitamin E je izuzetno osjetljiv na izlaganje zraku i svjetlosti, stoga namirnice koje njime obiluju pohranite na hladnom i tamnom mjestu. Ovo posebice vrijedi za ulja koja je potrebno čuvati dobro zatvorena u tamnim bocama. Osim navedenoga, osjetljiv je i na toplinu, kiseline i vlagu.
Prvi simptomi deficita vitamina E pojavit će se u obliku anemije, oštećenja bubrega i jetre, smanjenja razine hormona hipofize i nadbubrežne žlijezde, neuroloških problema, oslabljena vida, gubitka mišićne mase, degeneracije reproduktivnih organa. Nedostatak vitmina E vrlo je rijedak i do njega gotovo nikada ne dolazi zbog nedaekvatne prehane već zbog oksidativnoga stresa, bolesti malapsorpcije masti (bolesti jetre, gušterače, žuči, celijakija, cistična fibroza, Chronova bolest) i nekih genetskih bolesti, a vrlo se često pojavljuje kod nedonoščadi.
Predoziranje vitaminom E iznimno je rijetko, a možete ga prepoznati po simptomima kao što su slabost, vrtoglavica, zamućen vid, mučnina i proljev. Suočite li se s ovim poteškoćama zaputite se liječniku bez odgađanja.

Predoziranje vitaminom E

U našim ljekarnama možete besplatno provjeriti vitaminsko-mineralni status organizma, a potom se savjetujte s našim educiranim osobljem koje će zasigurno znati trebaju li vam pripravci vitamina E i u kojem obliku.

2019-01-25T17:19:31+00:00