Sunčani vitamin – vitamin D

Sunčani vitamin – vitamin D

Priroda se za sve savršeno pobrinula, pa tako i za način stvaranja vitamina D u našemu organizmu. Možete ga dobiti potpuno besplatno, dovoljno je izložiti svoje tijelo sunčevim zrakama i potaknuli ste njegovu sintezu. Zato se još naziva i sunčani vitamin. U našem kratkom vodiču otkrijte sve tajne ovoga vitamina koji je zaslužan za čvrstoću naših kostiju, ali i za mnoge druge blagodati.


Vitamin D javlja se u dva oblika, kao vitamin D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). D2 ćete pronaći u gljivama, dok je D3 sastavni dio namirnica životinjskoga porijekla, kao što su losos srdele, pastrva, jaja, mlijeko i maslac. Ovo nisu aktivni oblici vitamina D, krajnja aktivacija ovoga vitamina odvija se u bubrezima i to u obliku kalcitriola. Vitamin D zapravo je prohormon, a njegovi metaboliti djeluju kao hormoni.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Iako smo naveli neke namirnice u kojima nalazimo ovaj vitamin, naše ga tijelo u najvećim količinama stvara samo uz pomoć sunčeva zračenja, kao što je već spomenuto. Zdrav razum i ovdje je poželjna osobina, nemojte svoje tijelo izlagati suncu kada je ono najjače, između 11 i 16 sati. Rani jutarnji sati ili razdoblje pred zalazak Sunca idealni su za sunčanje i stvaranje vitamina D. On nastaje u našoj koži, a kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom uvelike smanjuju njezinu sposobnost stvaranja ovoga vitamina. Još jedan razlog zašto se sunčevoj svjetlosti trebate izlagati ujutro ili uvečer, ne morate nanositi kreme za zaštitu, a nećete zadobiti opekline.

Loši klimatski uvjeti nekoga područja i udaljenost od ekvatora utječu na smanjenje proizvodnje vitamina D među populacijom. Srećom, Hrvatska se nalazi na idealnom geografskom položaju, stoga nedostatak ovoga vitamina ne bi trebao biti problem među Hrvatima. Boravkom na otvorenome povećajmo količine vitamina D u našemu tijelu!

Nedostatak vitamina D

Glavne uloge vitamina D su kontroliranje apsorpcije kalcija i fosfora iz tankoga crijeva, poticanje rasta kostiju te sudjelovanje u radu imunosnoga sustava. Poticanjem apsorpcije kalcija i sprječavanjem njegova prekomjernoga izlučivanja kroz bubrege, vitamin D izravno djeluje na čvrstoću naših kostiju. Ovo znači da dodatni pripravci kalcija neće puno pomoći ako većinu vremena provodite u zatvorenim prostorima, potrebno je izložiti se sunčevim zrakama i potaknuti stvaranje vitamina D.

Nedostatak vitamina D očituje se kao lomljive kosti, deformacije kostiju, rahitis, a može biti i jedan od uzročnika osteoporoze. Osteoporoza je bolest koštanog sustava, kosti su smanjene gustoće, a koštane stanice pojačano se razgrađuju. Stvaranje i razaranje koštanih stanica pod utjecajem je hormona, između ostaloga i ženskoga estrogena, zato osteoporoza češće pogađa žensku populaciju. Svaka žena trebala bi se odgovorno odnositi prema zdravlju svojih kostiju te se na vrijeme opskrbiti kalcijem i dovoljnom dozom Sunca.

Upijanje vitamina D

Još jedna ugrožena skupina je populacija starija od 65, čija koža smanjeno proizvodi vitamin D. Konzumirajte mlijeko na dnevnoj bazi, i u njemu ima ovoga vitamina, svaka je pomoć dobrodošla.

Višak vitamina D uzrokuje povećanu koncentraciju kalcija u krvi, a to kao posljedicu ima pojačano stvaranje mokraće jer se kalcij mora izbaciti iz tijela. Ovo može dovesti i do dehidracije organizma. Može se javiti slabost, glavobolja, povraćanje ili proljev.

Kako znati patite li od nedostatka vitamina D? Ako ste skloni infekcijama, razdražljivi te osjećate nemir i grčenje mišića, imate lomljive kosti ili deformacije kostiju, osjećate bolove u zglobovima ili vam ispadaju zubi, vjerojatno je vrijeme za provjeru vitaminsko-mineralnoga statusa. Imajte na umu da svi ovi simptomi mogu ukazivati na nedostatak nekog drugog važnog elementa, stoga vam je potreban savjet stručnjaka.

U našim ljekarnama čeka vas educirano osoblje uvijek spremno pomoći, ne ustručavajte im se obratiti.

2018-09-13T09:58:06+00:00